zaterdag 22 oktober 2011

Klei-activiteit in museum Het Admiraliteitshuis

 
 

 
In de herfstvakantie was het in het museum Het Admiraliteitshuis een gezellige drukte.
In het Kader van Oktobermaand Kindermaand konden kinderen deze week in het Dokkumer museum leren hoe ze potten kunnen boetseren.
Ruim 40 kinderen hebben op woensdag en donderdag het aardewerk van het museum bewonderd om vervolgens na een korte uitleg zelf potten te maken.

Wijnmaand in Wereldwinkel



De Dokkumer Wereldwinkel, die dit jaar haar 40 jaar bestaan viert, houdt in oktober Wijnmaand.
Alle Franse en Chileense wijnen, die in de winkel staan uitgestald, zijn fairtrade en steeds vaker biologisch. Door het kopen van Fairtrade producten zoals wijnen krijgen kansarme (wijn) boeren en producenten een eerlijke prijs. Zij kunnen daardoor investeren in de ontwikkeling van zichzelf en de omgeving. In de gehele maand oktober zijn er proeverijen waarbij de klanten kennis kunnen maken met de bijzondere smaakvolle fairtrade wijnen.

Nieuw onderkomen voor christen gemeente Filadelfia




Een tiental vrijwilligers olv de projectleiders Piet van der Ploeg en Diederik Soepboer zijn al ruim 2 maanden druk bezig met de verbouwing van het voormalige schoolgebouw De Twine aan de Houtduif te Dokkum tot kerkgebouw voor de christen gemeente Filadelfia. Het is de planning dat rond kerstmis de eerste dienst in het nieuwe onderkomen van de christen gemeente Filadelfia wordt gehouden.

zaterdag 15 oktober 2011

De drie mysteries van Ternaard




De najaarsvergadering van de Hist. Ver. van NOF, waarbij naast veel leden ook inwoners van Ternaard aanwezig waren, werd op zaterdag te Ternaard gehouden. 's Morgens hield Hans Zijlstra een lezing over de 3 Ternaarder mysteries; het schilderij met daarop een afbeelding van Hans Willem baron van Aylva, het slot Groot Aylva (Herwey) en de gevelsteen met de afbeelding 'De stad Rijssel'. 's Middag volgde er een rondleiding door het fraaie interieur van de laatgotische Herv. Kerk.

vrijdag 14 oktober 2011

"Broodje KK" opende het nieuwe seizoen met Doet Boersma




Voor woensdag 12 oktober had de werkgroep "Broodje KK" Doet Boersma uitgenodigd om in hotel De Posthoorn te Dokkum iets over haar werk als schilderes te vertellen.
De aanwezigen konden meteen kennis maken met haar werk, omdat er enkele schilderijen stonden uitgestald.
Opvallend is hierbij het gebruik van kleur; soms felle kleuren andere keren verstilde tinten.
Het bleef niet alleen bij vertellen maar de kunstenares ging ook aan het werk.
Opperste concentratie was niet noodzakelijk, want al pratend en vragen beantwoordend kreeg het schilderij langzaam vorm.
De aanwezigen kregen van haar duidelijk mee dat het maken van kunst niet alleen afhankelijk is van inspiratie maar dat er ook doorzettingsvermogen voor nodig is.

Slagerij Weidenaar ondergaat een metamorfose




De geheel vernieuwde slagerij van Weidenaar aan de Hoogstraat te Dokkum werd woensdag op een feestelijke wijze heropend. De slagerij met een verfrissende nieuwe uitstraling gaat voortaan verder onder de succesformule Uw Slager en de winkel is verrijkt met een speciale maaltijdencorner. De rest van de week staat volledig in het teken van de opening. Naast de scherpe aanbiedingen profiteren de klanten van diverse openingsstunts als een tassenactie met een gratis luxe winkeltas, een kleurplatenactie voor de kinderen en ambachtelijke proeverijen.

woensdag 12 oktober 2011

Na zomerse straatfestival op de Kleine en Grote Breedstraat




Er heerste zaterdagmiddag tijdens het na zomerse straatfestival een gezellige sfeer op de Kleine en Grote Breedstraat te Dokkum. De vijf muziekgroepen; Irish Stew, The French Connection, three Farmerboys, Early Bird en het orkest voor Zieken en Zeevarenden wisten samen met de drie levende standbeelden en een mobiele act het winkelende publiek op een heerlijke ontspannen na zomerse wijze te vermaken

Drukbezochte Expo Noordoost Fryslân




Op donderdag 6 oktober ging de vier dagen durende Expo Noordoost Fryslân, het grootste plattelandsevenement van het Noorden, in Dokkum van start. Er hadden zich in de Expo geschiedenis nog nooit zoveel standhouders namelijk, een nieuw recordaantal van 145 deelnemers, aangemeld. Iedere dag dag boden de exposanten unieke producten, scherpe aanbiedingen en leuke snuisterijen aan op hun stand. Ook werden er iedere dag verschillende lifeshows, optredens van bands en regionale artiesten en spetterende (dans) demonstraties op het grote podium gehouden. Op zaterdag was er voor de kinderen een clown aanwezig.

donderdag 6 oktober 2011

Geslaagde Fryske Jûn in bibliotheek van Dokkum

Geslaagde Fryske Jûn in bibliotheek van Dokkum



Woensdagavond was er een Fryske Jûn in de bibliotheek van Dokkum. Zo’n 50 bezoekers konden genieten van de verhalen van de Friese schrijvers Ferdinand de Jong en Douwe Kootstra .Bijzondere verhalen passeerden de revue en ook werd er alvast een tipje van de sluier opgelicht over hun nieuwste boeken: “It dak fan de wrâld”(Ferdinand de Jong) en “Paradys oan de baai” (Douwe Kootstra). De verhalen van deze schrijvers werden afgewisseld met de mooie liedjes van Jaap Louwes.

woensdag 5 oktober 2011

Voorstel renovatie en uitbreiding kinderboerderij te Dokkum



Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dongeradeel leggen de gemeenteraad een plan voor om de kinderboerderij in Dokkum te renoveren en uit te breiden met het natuurmuseum. De totale kosten voor een renovatie en uitbreiding zijn ongeveer 528.000 euro. Het bedrag moet voor een groot deel worden gedekt uit subsidies en sponsorgelden.

Dantumadiel en Dongeradeel gaan in op voorstel Omrin



Dantumadiel en Dongeradeel gaan in op voorstel Omrin

De colleges van beide gemeenten hebben besloten in te gaan op een voorstel van afvalverwerkingsbedrijf Omrin. In december 2010 hebben de beide gemeenten hun leveringscontract met Omrin per 2013 opgezegd. Aanleiding was dat beide gemeenten het onwenselijk vinden dat zij tegelijkertijd klant en aandeelhouder zijn. Daarnaast vonden beide gemeenten de financiële risico's van het REC te groot. Met het nieuwe voorstel komt Omrin tegemoet aan deze bezwaren. Als de aandeelhouders van Omrin ook instemmen met het voorstel blijven Dantumadiel en Dongeradeel van 2013 tot 2017 hun afval leveren aan Omrin. Het aandeelhouderschap wordt gefaseerd beëindigd. De aandeelhouders van Omrin vergaderen in december over het voorstel.

Veel insprekers bij hoorzitting



De Dongeradeelse raad had besloten alvorens over de takendiscussie nadere besluitvorming te plegen een hoorzitting te houden. Veel insprekers van diverse organisaties waaronder die van het Admiraliteitshuis/Fiskershúske, Iepenloftspul Brantgum en de Cliëntenraad Dongeradeel maakten dinsdagavond van de gelegenheid gebruik om aan de raad hun standpunt kenbaar te maken..De uitkomsten van deze hoorzitting worden door de fracties betrokken bij hun keuzes.

Ithaka theater in Dokkumer natuurmuseum




Tijdens de Oktobermaand Kindermaand staan er in het Natuurmuseum te Dokkum diverse leuke activiteiten op het programma. Baukje Fennema van Ithaka theater was daarom zaterdagmiddag in het Natuurmuseum aanwezig om de kinderen een actieve rol te laten spelen in de kindervoorstelling over de Koning van Ithaka.
Een held die alles neemt zoals het is en er geen vragen bij stelt.
Vanwege het mooie weer waren er helaas niet genoeg kinderen om het spannende verhaal volledig met de kinderen uit te voeren.
Maar door een paar enthousiastelingen werd het toch nog een leuke middag
Op 22 oktober is Ithaka theater weer met een spannende voorstelling in het Natuurmuseum.

maandag 3 oktober 2011

Kroegentocht opnieuw een muzikale happening

Kroegentocht opnieuw een muzikale happening

De Dokkumer kroegentocht werd zaterdagavond weer een muzikale happening, met een brede waaier live optredens in 9 Dokkumer horeca aangelegenheden. Dit jaarlijkse muziekevenement startte om 22.00 uur en duurde tot in de kleine uurtjes van de volgende morgen. Ook ditmaal werd de tocht langs de diverse kroegen gekenmerkt door een gezellig sfeertje



 

zaterdag 1 oktober 2011

Open Dag van de Wissel super gezellig




Het Dokkumer Kringloopbedrijf de Wissel hield zaterdag ter gelegenheid van de Nationale Kringloopdag Open Dag. De optredens van de Friese raskomiek Teake van der Meer en it wivekoor De Seefûgeltsjes uit Holwerd vielen bij de vele toehoorders bijzonder in de smaak. Andere activiteiten zoals het bezichtigen van de winkel en de magazijnen, het meedoen aan het Rad van Fortuin en het spijker poepen zorgden samen met de optredens voor een drukbezochte super-gezellige Open Dag.