donderdag 29 december 2011

Expositie van stillevens en landschappen in bibliotheek




In de bibliotheek van Dokkum zijn nog t/m 7 januari 2012 de schilderijen van Jannie Meinema-van
Dijk te bewonderen. De exposant heeft een voorkeur voor stillevens en landschappen en werkt graag met olieverf. Foto's vormen meestal het uitgangspunt voor haar werk en ze schildert het liefst zo realistisch mogelijk. Tijdens de openingsuren bent U van harte welkom.

Winterexpositie: Iconen en Kerststallen





Ook deze winter is er weer een expositie in de Doopsgezinde/Remonstrantse kerk in Dokkum ingericht.
De fraaie Advents-en Kersticonen van Joukje Nicolai en de mooie Kerststallen van Theunis Elzinga vormen samen een unieke expositie, die het bezoeken aan de kerk meer dan waard is. De entree is gratis en voor de kinderen is er een leuke speurtocht voor 1 euro. De expositie is op woens- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. U bent van harte welkom.

Kerstviering met kerstspel 'Varenka'




In de Doopgezinde/Remonstrantse kerk in Dokkum werd op zaterdagmiddag/avond een kerstviering gehouden. Na het aansteken van de lichtjes, vertelling van een kerstverhaal, een gedicht en blokfluitspel konden de aanwezigen in de volle kerk genieten van het kerstspel 'Varenka''naar een Russische legende. Aan het eind van deze bijzondere kerstviering werden er kaarsen met een kerstgroet uitgedeeld. Na afloop was er voor iedereen chocolademelk en een traktatie.

Thema-avond ‘Red De Sionsberg




De actiegroep ‘Red De Sionsberg’ had voor vrijdagavond de Thema-avond ‘Red De Sionsberg’ in de Herberg te Dokkum georganiseerd. Er werd aan het begin van deze goed bezochte thema-avond eerst een korte filmvertoning gegeven met beelden van de oude en de nieuwe Sionsberg. Hierna gaf het aanwezige panel haar visie op de problematiek m.b.t. de Sionsberg. De aanwezigen kregen vervolgens ruimschoots de gelegenheid om vragen aan de panelleden te stellen. Wethouder S. Boorsma kon verheugd mededelen dat de Sionsberg ook in 2012 de beschikbaarheidstoeslag zal ontvangen

ASN bollen geeft kleur aan de bol(len)werken




Bij de molen de Hoop in Dokkum werd vrijdagmiddag om 16.00 uur gezamenlijk door wethouder P. de Graaf en de kinderburgemeester Nynke Themmen de eerste tulpebol in de grond geplant.
Regiostad Dokkum wordt dankzij de sponsering van ASN Installaties in de lente van 2012 een prachtige tulpenstad. Op de bolwerken worden door Oostergo/Trion en Gemeentwurk maar liefst 72.000 tulpenbollen geplant. NME-centrum De Klyster zal ook bij dit kleurrijke gebeuren worden betrokken.

dinsdag 20 december 2011

Extra boekverkoop bibliotheek


De Bibliotheek Noordoost Fryslân houdt dit jaar een extra boekverkoop. Van 20 t/m 24 december krijgt men de kans om de boekenkast voordelig en met mooie boeken aan te vullen. Ook zijn er andere materialen, zoals dvd’s en luisterboeken te koop. Of het nu gaat om een roman, jeugdboek, prentenboek, informatieboek, stripboek of dvd: alles kost €1,- per stuk. De boekverkoop vindt plaats tijdens de openingsuren.

Kralen-determinatiedag in Dokkumer museum

Kralen-determinatiedag in Dokkumer museum

Het museum Het Admiraliteitshuis in Dokkum had voor zondag een kralen-determinatiedag georganiseerd.


Een viertal kralendeskundigen: W. Werkhoven, H. v.d Storm, T. Lambregts en Angeline v. Achterberg en museumdirecteur I. Dragt waren aanwezig om de bezitters van kralen nader te informeren over o.a. herkomst en datering van de meegebrachte kralen en sieraden. Ook gaf op deze middag edelsmid M. Sorgdrager toelichting op de door haar ontworpen zilveren sieraden.

zaterdag 17 december 2011

Mini kerstfair in Hiaure




In de sfeervol ingerichte boerderij van camping 'De Terp' in Hiaure werd op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur een geslaagde mini kerstfair gehouden. In de door een houtkachel behaaglijk verwarmde stalruimte stonden stands met o.a bloemstukken, poppetjes van vilt en zelfgemaakte cado artikelen opgesteld. Eén derde van de opbrengst van de verkochte artikelen op de Sneupzolder was bestemd voor een goed doel

Sfeervolle wintermarkt in de Skûle




In het verzorginghuis de Skûle in Metslawier werd op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur een sfeervolle wintermarkt gehouden. Er waren in het verzorgingshuis diverse kraampjes met o.a smaakvolle kaas, mooie sieradem em zelfgemaakte kerstkaarten opgesteld. Ook ontbrak het Rad van Avontuur niet. Vele bezoekers beproefden het geluk en gingen met een prijs naar huis. Om even uit te rusten kon er op één van de zitjes een bakje koffie of kopje thee worden genuttigd.

Open dagen bij MAASKANT tuin & design





Maaskant tuin & design in Foudgum houdt van 15 t/m 18 december Open dagen.
Morgen is er tussen 11.00 en 18.00 uur dus nog de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij tuinarchitect IJsbrand Maaskant, die korte lezingen geeft over tuinontwerpen en tuininrichting en uitleg over zijn visie over wonen in en om je woning.
Naast de hoog design buitenmeubelen kunnen de bezoekers ook kennis maken met de prachtige collectie sierraden en tassen van zijn vrouw Franziska

vrijdag 16 december 2011

Grond makkelijker verplaatst dankzij bodemkaarten



 
De heer Jornt Ozenga, directeur van Milieuadviesdienst Noord-Nederland overhandigde woensdagmiddag in het Dongeradeelse gemeentehuis de Nota Bodembeheer met bodemkwaliteitskaarten officieel aan de wethouder van Franekeradeel mevr. D. Osinga-Bonnema.
Dankzij de nieuwe Nota met de bodemkwaliteitskaarten wordt het voor de burgers en bedrijfsleven in 18 Friese gemeenten een stuk makkelijker om met overtollige grond om te gaan

Vaandel Oostergo mag niet verloren gaan



 In een vitrine in de sporthal de Trimmer aan de Harddraversdijk in Dokkum is het roemrijke vandel van de beroemde kaatsclub Oostergo tentoongesteld. Het trotse rood fluwelen vaandel verkeert echter in een bijzonder slechte staat
Wanneer er niet  snel wordt ingegrepen gaat het zeker verloren. Het unieke stuk Dokkumer cultuurgoed verdient het om snel te worden gerestaureerd en het een waardige plaats te geven in het Dongeradeelse stadhuis of in het Dokkumer museum.

donderdag 15 december 2011

Kerstbal rijgen in Dokkumer museum.




In het kader van de tentoonstelling 'Dockumer Kralencocktail' heeft het museum het Admiraliteits-huis ook een aantal workshops georganiseerd. In het museum werd woensdagmorgen olv Bep (elma) Hoogerbrugge uit Ulrum een goedbezochte workshop over het versieren van een glazen kerstbal met een kralennetje in rood of groen gehouden. Op 14 januari 2012 staat de workshop over letters borduren met kralen op het programma. U kunt zich bij het museum opgeven als U mee wilt doen


Johannes Lolkama te gast bij broodje KK




Broodje KK hield woensdag in hotel de Posthoorn in Dokkum de maandelijkse bijeenkomst. Drs. Johannes Lolkama was uitgenodigd om te vertellen over de geschiedenis van de Vereniging de Friesche Elfstedentocht.
De aanwezigen kregen van hem prachtige verhalen in de vorm van anekdotes te horen.
Dat Lolkama ook een groot kenner is van de kaatssport kwam deze morgen duidelijk naar voren. Met unieke foto`s liet hij het publiek kennis maken met bekende Dokkumer kaatsers van weleer

Veel talent tijdens audities Bonifatius Musical




Op maandag vond de tweede auditie ronde voor de hoofdrollen in Bonifatius de Musical plaats in theater Sense in Dokkum. Hett was een fantastische dag met enorm veel talent. Zowel landelijke bekende acteurs, als regionaal talent liet het beste van zichzelf zien. Zo’n 20 kandidaten deden deze dag auditie voor de zes grote rollen in de musical.. De auditie commissie is erg tevreden met het resultaat en staat voor een lastige keus. Binnenkort zal de cast bekend worden gemaakt

maandag 12 december 2011

Protestoptocht telt duizenden deelnemers/sters




Duizenden bezorgde en verontruste deelnemers /sters liepen zaterdagmiddag mee in de protestoptocht 'Red de Sionsberg'. Na de tocht vanaf de Sionsberg en door het Dokkumer stadscentrum bereikte de lange stoet het eindpunt bij het Dongeradeelse stadshuis. Op het bordes kreeg burgemeester M. Waanders de 20.500 verzamelde handtekeningen en een petetie aangeboden. Hierna hielden de burgemeester en de chirurg M. Mõllers een korte toespraak waarbij ze nogmaals uitdrukkelijk wezen op het grote belang van het behoud van spoedeisende hulp voor de regio Noordoost Fryslân.

Dokkumer kerstfair in Dickens stijl




De Dokkumer kerstfair in Dickens stijl werd vijdag onder regenachtige omstandigheden in de in kerstsfeer omgetoverde binnenstad vnn Dokkum gehouden. Vele kraampjes met koopwaar in de sfeer van winter en kerst stonden verspreid door de binnenstad. De bezoekers konden tijdens hun bezoek aan de kerstsfair genieten van het optreden van Dace factory en koren, de heerlijke snert en de vuurwerkshow op de Omloop. De levende kerstmarkt ontbrak ook dit jaar niet op de kerstfair.

Anjumer jeugdige vrijwilligers in het zonnetje gezet




De jeugdige vrijwilligers van het Jeugdhonk de Knuppel te Anjum werden donderdagavond naar aanleiding van het winnen van de Landelijke-Meer-dan-Handen VrijwilligersAward in het Bolwerk te Dokkum nog even flink in het zonnetje gezet. Vrijwilligersfunctionaris Luchien Huizing prees in haar toespraak het enthousiasme en de inzet van de actieve jeugdige Anjumer vrijwilligers bij het gehele gebeuren rond het Jeugdhonk De Knuppel.